78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek --- 21. 7. 2004
Re: cukernatění medu

Tekutý med je z hlediska fyzikální chemie takzvaný přesycený roztok. Znamená
to, že v roztoku - vodě je rozpuštěno více krystalické látky - jednotlivých
cukrů obsažených v medu, než by správně v té vodě mělo být rozpuštěno. U
medu toto vzniká postupným odpařováním sladiny v jednotlivých buňkách.
A protože v roztoku je rozpuštěná látka vždy rozptýlena stejnoměrně, musí k
tomu, aby se z roztoku začala vylučovat, překonat určitou bariéru . Neumím
to krátce vysvětlit jinak.
Například přesycený roztok se dá taky vyrobit z roztoku kuchyňské soli ve
vodě. Neliší se na pohled nijak od běžného roztoku NaCl ve vodě. Stačí ale
do roztoku hodit maličký krystalek NaCl a během pár sekund se přebytečná
kuchyňská sůl vysráží a z čirého přesyceného roztoku NaCl je směs normálního
(nasyceného) roztoku a na dně krystalů NaCl. Podobně jako krystalek působí
třeba prach a nečistoty ze vzduchu, nebo třeba silné míchání roztoku.
Odborně se říká, že aby takový proces proběhl, musí být nejdřív do roztoku
vnesena, nebo tam vzniknout takzvaná krystalizační centra.
U medu to jsou hlavně drobné krystalky z buněk, kde med už zkrystalizoval a
potom pyl, prach a jiné příměsi v medu. Protože tekutý med je viskóznější
než roztok NaCl, molekuly cukrů jsou mnohem větší a těžší a v medu je těch
cukrů více druhů, trvá krystalizece medů v průměru těch 14 dnů. Obecně
květové medy mají jednodušší složení, proto krystalizují rychleji, většina
medovicových medů mimo melecitózních krystalizují pomaleji.
Med v supermarketech je zahřátý, takže krystalky se rozpustí a je
přefiltrovaný, takže pyl a případný prach je odstraněn.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "jkala" <pepa.kala/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, July 20, 2004 10:37 PM
Subject: Re: cukernatění medu


> To nevím, ale silně přehřátý květový med neztuhne ani mně.
> Jen na okraj: protože med obsahuje cukry ( jednoduché i složité ) nemůže
> "cukernatět", med krystalizuje, tuhne. Myslím, že už pouhé používání
správné

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6630


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu